SDKÚ-DS viní premiéra, že neplní sľuby a ceny potravín rastú

26.02.2013 Bratislava

Bratislava 25. februára (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) dopustil zdraženie potravín na Slovensku, čo pociťujú aj bežní občania. Tvrdia to predstavitelia opozičnej SDKÚ-DS, ktorí premiérovi vyčítajú jeho predvolebné sľuby z novembra 2011. Fico vtedy vyhlásil, že bude robiť opatrenia, ktoré sa dotknú len bohatých. "Chcem upozorniť na to, že sa na Slovensku nielen rekordne prepúšťa, ale aj rekordne zdražuje," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave podpredseda strany Ivan Štefanec.

Slovensko podľa neho zažilo počas minulého roka tretí najvyšší rast cien v rámci celej Európskej únie (EÚ). Toto zdraženie je podľa Štefanca viditeľné najmä v prípade potravín, ktoré v januári 2013 v SR zdraželi medziročne o 5,9 %. V rovnakom období v roku 2012 to bolo len 3,4 %. "Dnes sa teda zdražuje rekordne a bohužiaľ to pociťujú najmä bežní občania," tvrdí Štefanec a vyzval preto vládu, aby začala robiť opatrenia, ktoré dajú ľuďom prácu a zastavia aj nárast cien.

Predstavitelia SDKÚ-DS porovnali ceny bežných potravinových tovarov v dvoch susedných krajinách v rámci dvoch obchodných sietí, ktoré pôsobia aj na Slovensku. Nákupy v Maďarsku boli lacnejšie o 9,49 % a o 10,23 % a nákup v Českej republike stál menej o 6,03 % a 4,12 %. "Zlá ekonomická politika, ktorá vedie k zastaveniu hospodárskemu rastu, k rastu nezamestnanosti, ide ruka v ruke s nárastom cien," upozornil poslanec Národnej rady (NR) SR za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Zvýšenie cien v slovenských obchodoch je podľa Štefanca dôsledkom súčasného nastavenia daní, odvodov a poplatkov. Kaník tvrdí, že keby bola jeho strana vo vláde, ceny by nerástli tak rýchlo a v krátkom čase by sa jej predstavitelia vyrovnali aj s nezamestnanosťou. "Tak ako sa nám to podarilo urobiť v rokoch 2002 až 2006," dodal Kaník.

Podľa hovorkyne predsedu vlády Beatrice Hudákovej je prístup predstaviteľov SDKÚ-DS farizejský, pretože počas pôsobenia ich strany vo viacerých vládach sa postupne zvýšila daň z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny z 10 % na 20 % a počas vlády Ivety Radičovej bol rast cien potravín na Slovensku dokonca najvyšší v rámci celej EÚ.

"Navyše, práve títo politici avizovali, že ak by boli vo vláde dnes, opäť by konsolidovali verejné financie ďalším zvýšením DPH, čo by znamenalo nielen zvýšenie cien potravín, ale aj ostatných životných nákladov," upozornila v reakcii na vyjadrenia SDKÚ-DS Hudáková.
 

Vyberte región